Fri frakt inom Sverige för köp över 299 kronor

Hur miljövänligt är bambu?

|19/12, 2020

Hur miljövänligt är bambu?

Rent generellt är bambu mer miljövänligt än andra träsorter för att det växer så otroligt mycket snabbare, men sen i själva processen från skörd till att skapa en färdig produkt där spelar många faktorer in i om man fortfarande kan kalla den miljövänlig. Det är t.ex vanligt med kemikalier och andra processer för att ta död på doften eller stänga in den under plastigt lack, bambu har nämligen en doft som vi västerlänningar är så ovana vid att vi misstar den för "dålig". Den försvinner dock efter bara några dagar av att produkten får luftas så det finns egentligen ingen anledning att genomföra dessa processer. 

Bambu är precis som allt annat trä ett levande material som behöver luftas. Här på DRB Kaffe & Specerier köper jag bara in miljömärkt bambu vilket för er som konsumenter kan innebära att det doftar mer än bambuprodukter från de stora kedjorna men jag vill därför informera er om varför. Jag ställer krav på mina tillverkare att de har BSCI-certifikat och det kravet ställer inte de stora kedjorna än tyvärr. Den märkningen betyder mycket mer än ekologiskt och det kommer snart ett inlägg om det med.

Bambu är ett fantastiskt material som har oändliga användningsområden och därför underhållning vill jag dela med mig om lite fakta om bambu.

Bambu är den snabbast växande växten på jorden och kan växa sig upp till runt 35 meter höga, flera sorter växer 1 meter per dygn.

Bambu absorberar fem gånger så mycket Co2 som andra träd, vilket betyder att de faktiskt hjälper miljön genom sin blotta existens.

Bambun är egentligen ett slags gräs och inte alls ett träd även om vi kallar det träd pga dess egenskaper och framförallt dess storlek. Eftersom bambun är mycket starkare än trä kan man böja den i alla möjliga olika former utan att påverka dess kvalitet eller ägna sig åt onödiga processer och uppvärmning.

Den största och viktigaste anledningen till att köpa miljömärkt bambu är för den utrotningshotade jättepandans skull. Den bambun som är miljömärkt är nämligen odlad på mark där jättepandan inte bor och påverkar således inte pandan överhuvudtaget.

källa